TCForum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

TCForum

Türkiyenin Türkçe Paylaşım Platformu
 
AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap
En iyi yollayıcılar
Warrior-Within
Yazının Bulunuşu ve Gelişimi I_vote_lcapYazının Bulunuşu ve Gelişimi I_voting_barYazının Bulunuşu ve Gelişimi I_vote_rcap 
ByWolf
Yazının Bulunuşu ve Gelişimi I_vote_lcapYazının Bulunuşu ve Gelişimi I_voting_barYazının Bulunuşu ve Gelişimi I_vote_rcap 
Kimler hatta?
Toplam 12 kullanıcı online :: 0 Kayıtlı, 0 Gizli ve 12 Misafir

Yok

Sitede bugüne kadar en çok 34 kişi Salı Kas. 05, 2024 12:33 am tarihinde online oldu.
Istatistikler
Toplam 8 kayıtlı kullanıcımız var
Son kaydolan kullanıcımız: q_edo

Kullanıcılarımız toplam 325 mesaj attılar bunda 263 konu

 

 Yazının Bulunuşu ve Gelişimi

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Warrior-Within
Admin
Admin
Warrior-Within


Mesaj Sayısı : 199
Yaş : 30
Mekanı : Mekansız
Hobisi : Futbol
Lakap : Administratör
<fieldset>Güç :
Yazının Bulunuşu ve Gelişimi Left_bar_bleue50 / 10050 / 100Yazının Bulunuşu ve Gelişimi Right_bar_bleue

Pratiklik :
Yazının Bulunuşu ve Gelişimi Left_bar_bleue50 / 10050 / 100Yazının Bulunuşu ve Gelişimi Right_bar_bleue

Tecrübe :
Yazının Bulunuşu ve Gelişimi Left_bar_bleue50 / 10050 / 100Yazının Bulunuşu ve Gelişimi Right_bar_bleue

Sabır :
Yazının Bulunuşu ve Gelişimi Left_bar_bleue50 / 10050 / 100Yazının Bulunuşu ve Gelişimi Right_bar_bleue

Kayıt tarihi : 22/10/08

Yazının Bulunuşu ve Gelişimi Empty
MesajKonu: Yazının Bulunuşu ve Gelişimi   Yazının Bulunuşu ve Gelişimi Icon_minitimeSalı Kas. 04, 2008 8:22 pm

Yazı Nedir?



Dildeki sözcüklerin, duyguların, düşüncelerin belli işaretlerle; kağıda, taşa, toprağa, tahtaya... dökülmüş biçimine yazı denir. Konuşma dilinin aracı ses ise yazı dilinin aracıda yazıdır. Yazının düşünceyi ortaya koymada, yaymada ve iletmede önemi büyüktür. Düşünce ve sanat ürünlerinin doğuşunda ve yayılmasında yazı önemli bir etken olmuştur. Kimi tarihçiler, uygarlığın başlangıcını yazının bulunuşuna bağlar. Çünkü yazı belli bir uygarlığa erişen toplumların anlaşma aracıdır.


Yazının Bulunuşu ve Gelişimi


Yaşamımızda vazgeçilmez bir yer kazanan yazı birden bire ortaya çıkmamış, binlerce yıllık bir gelişme sürecinde sistemleşmiş, bugünkü halini almıştır. Bugün kullanılan yazıların bulunmasına kadar çeşitli yazılar kullanılmış sonunda hep kolay okunup, yazılabilen yazılara varılmıştır.
Yazı sözcüğü, sözü çizgilerle gösterme sistemi anlamında düşünülürse en eski yazı örnekleri insanla birlikte başlar. En ilkel toplumlar bile sesten başka anlaşma yöntemlerine gerek duymuşlardır. Yazı öncesi toplumlarda insanın konuşma dilinden başka birçok iletişim tekniğinden de yararlandığı biliniyor. İşaret ve resimler, haberleşme simgesi olarak kullanılan belli nesneler, düğümler anlaşma için başvurulan seçeneklerden bazılarıdır. İncelemelere bakılarak, en eski insan topluluklarının bu seçeneklerin hepsini kullandıkları varsayılabilir. Kuşkusuz bunların kullanımı ve geliştirilmesi, insanoğlunun doğal çevresi ile olan ilişkisinin ve yarattığı toplumsal çevrenin düzeyi ile ilgilidir.


Örneğin; düğüm atarak hesap yapma, hesabı tutulacak alışveriş ilişkilerinin olmasını gerektirir.
Figür öncesi şekillerden stilize resimlere doğru bir çizim/resim geleneğini yaratanlar, resim kökenli ilk yazı biçimlerine hazırlık aşamasını oluştururlar. Bugün kullanılan yazının atalarıolan hiyeroglif yazının ve çivi yazısının kökleri çok eski dönemlere paleolitik çağlara uzanır. Duygu ve düşüncelerin sözcüklerle ve kavramlarla ifade edilebilecek şekilde kayıt edilmesi biçimindeki yazı, M.Ö. 3000’lere doğru Mezopotamya’da hemen sonra da Mısır’da ortaya çıkar. Yazı, yalnızca bir iletişim aracı olarak değil, insanın simgesel düşüncesinin ulaştığı bir dönüm noktasıolarak da insanoğlunun kültürel değişme sürecinde uzun bir arayışın, denemenin ve birikimin sonucudur. Yazının tarihi, kültür tarihi gibi tarih öncesi çağların derinliklerindedir (Zıllıoğlu, 1990).







Yazı, söylenen sözcüklerin kayda geçirilmesi yöntemidir. Çoğu uzmana göre insanlık tarihinin en önemli buluşu olan yazının, ilk olarak M.Ö. 5000 yıllarında Sümer rahipleri tarafından kullanıldığı bilinmektedir. Yumuşak kil üzerine sivriltilmiş uçlu kamış parçaları ile şekiller çizilerek gerçekleştirilmiştir. Kullanılan kil tabletin kızgın fırınlarda pişirilmesi ile ise kalıcı yazı elde edilmiştir.


Sümer rahipleri yazıyı, tapınak ve depolarda bulunan malları kaydetmek amacı ile kullanmışlardır. Bu kayıtları tutarken bu işlemleri gerçekleştirenlerin isimlerini belirtme sorunu doğmuştu. Bunun üzerine kişi isimlerinin heceler nesne adlarına benzetilerek ilgili nesnenin resimleri çizildi. Kısa zamanda o nesnelerin işaretleri nesneyi değil, o nesnenin adındaki sesleri belirtmeye başladı. Bu şekilde, hecelerin seslerini simgeleyen işaretler kullanılarak kayıtlar tutuldu. Böylece zamanla günlük konuşmaların seslerini belirten işaretler ortaya çıkmış oldu.
Çoğu tarihçiye göre tarih çağları, yazının bulunması ile başlamaktadır. Çünkü insanların yaşadıkları olaylar yazının bulunması ile kayda alınmış ve bu zamana kadar korunmuştur.
Bilenen tüm yazı türlerinin Sümer yazısından kaynaklanmış olması olası kabul edilmektedir. Aynı zamanda yazının bulunması tarihsel çağların başlangıcı sayılmaktadır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://tcforum.yetkin-forum.com
 
Yazının Bulunuşu ve Gelişimi
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
TCForum :: Genel Kültür & Toplum & Yaşam :: Edebiyat ve Tarih :: Tarih-
Buraya geçin: